De Kompaan

over

buurtmaaltijd op woensdag + filmvertoning

Elke woensdag gaan we samen aan tafel!

Leer je buren kennen, kook eens met iemand anders of kom gewoon eten. Vanaf 15u koken we samen een maaltijd met overschotten van de boer en lokale groentewinkels. Er wordt gegeten tussen 18u en 20u, aan vrije bijdrage. Iedereen is welkom!

> Kom je graag helpen koken? Laat ons weten dat je komt of stap gewoon spontaan binnen! Steeds op woensdagmiddag tussen 15u en 18u.

> Wil je komen eten? Kom maar af! De maaltijd wordt elke woensdag gegeten tussen 18u en 20u.

FILMAVOND in het kader van Foodfilmfest Voedsel Anders

VOEDSELBOSSEN

Landschapsontwerper Louis De Jaeger onderzoekt hoe je voedsel kan produceren in samenwerking met de natuur. Omdat de gangbare landbouw op grenzen botst, zijn we als samenleving gebaat bij een andere manier van landbouw. Louis komt uit bij voedselbossen en ontdekt het potentieel van dit systeem om én voedsel te produceren én de biodiversiteit te vergroten én antwoorden te vinden voor de klimaatuitdaging. De documentaire toont een rijkdom aan bomen, struiken, groenten, fruit die wonderlijk goed samenwerken en laat zien welke natuurlijke processen aan de basis liggen van dit voedselsysteem.

In zijn tocht langs de verschillende voedselbossen van pioniers en ervaringsdeskundigen toont Louis hoe voedselbossen verbindend werken in lokale gemeenschappen en zorgen voor een bepaald evenwicht. En is dat niet precies wat de samenleving nodig heeft?

Thema’s: Voedselbossen // Vlaanderen // Pioniers // Veerkracht

BEKIJK DE TRAILER

 

OOK BELANGRIJK
Geen Kompaan zonder Kompanen,
onderstaand bericht,
om u tot vrijwilligerswerk aan te manen.

Om de keuken te laten draaien, zijn er verschillende kleine taakjes die vervuld mogen worden.  Klik op de links hieronder om aan te geven wat je graag zou doen. Het blijft vrijwilligerswerk en je geeft zelf aan wanneer of hoeveel je kan helpen.

Overschotten ophalen: elke woensdag halen we bij de Safina (in de Bleekhofstraat, hier om de hoek) gratis groenten en fruit op om te verwerken in de maaltijd. Je kan alles in de (fiets)kar van De Kompaan laden en brengt het naar De Kompaan waar de koks het zullen verwerken. De bedoeling is om een groepje te vormen, zodat er  een roulatiesysteem kan ontstaan: je hoeft dan maar  eens in de paar weken te gaan.

Keukenverantwoordelijke: er zullen wekelijks 2 personen aangesteld worden als keukenverantwoordelijke op woensdag. Je hoeft hier niets voor voor te bereiden, alles gebeurt ter plekke in De Kompaan. Je werkt samen met alle andere vrijwilligers en zorgt dat je aanwezig bent om het menu samen te stellen, vragen van (nieuwe) vrijwilligers te beantwoorden en te helpen met koken. Keukenverantwoordelijke ben je één keer of af en toe, je geeft het zelf aan.

Afsluit: wekelijks zullen 2 personen samen na lekker gegeten te hebben, zorgen voor de afsluit op woensdag. Je hoeft hier niets voor voor te bereiden, alles gebeurt ter plekke in De Kompaan. Je werkt samen met alle andere vrijwilligers en leidt de afsluit in goede banen. Je spoort mensen aan samen de afwas te doen en De Kompaan netjes achter te laten. Je zorgt ervoor dat de lichten uit zijn en de deur op slot is.

Overschotten wegbrengen: op donderdag brengen we te voet of met de fiets het eten dat overblijft van de buurtmaaltijd vanuit De Kompaan naar De Steenhouwer (vlakbij: in de Provinciestraat), een plek waar dak- en thuislozen overdag welkom zijn. De bedoeling is om een groepje te vormen, zodat er een roulatiesysteem kan ontstaan: je hoeft dan maar eens in de paar weken te gaan.

woensdag 16 november

Koken tussen 15-18u, eten tussen 18-20u, film van 20u tot 21u30

De Kompaan, Sergeyselsstraat 16, 2140 Borgerhout