De Kompaan

over

Vergeten Brood Centrale

De Vergeten Broodcentrale (VBC) is een actie van De Kompaan in samenwerking met Samenschool om oud brood te ‘oogsten’ en te verwerken in de stad. Ze werkt niet alleen met levensmiddelen maar is een open laboratorium om samen andere toepassingen en vormen aan het vergeten brood te onderzoeken. De Centrale kan veranderen in een laboratorium en antwoorden bedenken als mode met oud brood, het maken van sculpturen die vogels kunnen eten, oud brood yoga, traditionele spelen met oud brood, oud brood sieraden en nog veel meer.

Wil je de VBC hosten? Is je brood taai en ga je een vers halen? Gooi het niet weg! Neem contact op met de VBC! We komen het halen en transformeren het in iets nieuws! Daarnaast verzamelen we ook recepten voor oud brood. We noteren deze recepten, experimenteren hiermee en archiveren ons onderzoek. U kan de VBC bereiken op: +34 697 388 155.

Oud brood kan je ook steeds op woensdag tussen 15u en 20u naar De Kompaan brengen tijdens de buurtkeuken.

Het brood dat binnenkomt wordt gesorteerd door een groep brood-experten en zo verder gemalen tot een fijn meel. Het meel uit verschillende huizen wordt dan zorgvuldig gemengt (Dit is een belangrijke stap in het proces en wordt daarom heel traag en in stilte uitgevoerd). Na het mengen van verschillende kruimels wordt er geƫxperimenteerd met recepten uit de hele wereld.
Tweedehands broodrecepten zijn welkom in de Centrale!

AGENDA

De volgende actie met oud brood loopt in de herfstvakantie zijn. Samen met de Italiaanse beeldhouwer Matteo Lucca maken we met oud brood sculpturen van onze handen en ontwerpen zo een nieuw Antwerps koekje: het Antwerps ‘polleke’. Geen Antwerps Handje dat alleen staat, maar een hand die solidair is. Twee handen die elkaar kennen en die elkaar een polleke geven. Voor meer info: dekompaan.org/activiteit/antwerps-polleke