De Kompaan

over

Antwerpen Plukt

Met Antwerpen Plukt willen we het oogstgevoel in de stad versterken. In Antwerpen staan zowel op openbare domeinen als bij mensen thuis vaak vruchtdragende fruitbomen. Er staan bijvoorbeeld ook hazelaars of kastanjes langs de weg of op pleintjes.

Stap voor stap proberen we ons hier bewust van te worden en organiseren we ons om iets met deze oogst te doen. Dit jaar hebben we gewerkt aan een programma met verschillende workshops waar je (meestal) gratis aan kan deelnemen. Oogsten of plukken is namelijk maar het begin. Hoe kan je goed oogsten, met respect voor de boom? Hoe onderhoudt je een fruitboom zodat deze jaren mee blijft gaan en wat kan je allemaal doen met de oogst?

Ondertussen hebben verschillende organisaties waaronder Velt Antwerpen, Het Rivierenhof, Rico, Posthof, ’t Werkhuys en Saamo zich geëngageerd om mee te doen en samen een echt oogstgevoel in de stad creëren. Elke organisatie heeft in deze maanden ook haar eigen agenda, die we hier zullen samenbrengen. Hou deze pagina dus zeker in de gaten! Je kan ook eens informeren of een werking in jouw buurt geïnteresseerd is om mee te doen.

WAT DOEN WE MET DE OOGST?

Misschien heb je zelf wel wat oogst te veel? Ook tijdens de plukworkshops wordt er geoogst. Deelnemers kunnen steeds een deel meenemen naar huis en de rest gaat naar De Kompaan of een partnerorganisatie uit het netwerk van Antwerpen Plukt. De Kompaan brengt mensen samen rond de tafel. Het voedsel op de tafel van dit project wordt bereid door mensen uit de wijk en binnenkort misschien dus ook geoogst in de wijk. Het fruit voedt een groter netwerk van mensen uit de buurt.

AGENDA

Verschillende activiteiten in september en oktober staan in het teken van de oogst. We proberen met onze partners een gezamenlijke agenda op te stellen om zo het oogstgevoel zo ver mogelijk verspreid te krijgen.

 

SEPTEMBER

vr 15: bezoek aan boer Koen in Zwijndrecht @Moesland

za 16: plukworkshop @Begijnhof Antwerpen

wo 20: herfstkookworkshop @De Kompaan

za 23: snoeiworkshop fruitbomen @Rivierenhof

za 30: plukworkshop @Begijnhof Antwerpen

OKTOBER

za 7: kookworkshop bewaren van fruit en groenten @De Kompaan

za 14: kookworkshop bewaren van fruit en groenten @De Kompaan

woe 25: oogstmarkt deelfeest @De Kompaan