De Kompaan

over

Antwerpen Plukt

Heb je een fruitboom in de stad en heb je graag wat hulp bij het plukken? Te weinig tijd of te veel werk? Wil je je oogst delen? Meld je dan aan als plukplek voor Antwerpen Plukt. We brengen je in contact met vrijwilligers die op een afgesproken moment je boom komen oogsten. Meld je aan als plukplek en creëer samen met ons een duurzame en sociale stad.

MELD JE AAN ALS PLUKPLEK

 

Zin om zelf fruit te plukken en nieuwe plekken in Antwerpen te ontdekken? Of wil je nieuwe mensen leren kennen en bijdragen aan een sociaal project? Sluit je aan bij het team van Antwerpen Plukt!

Als plukker ga je op afspraak fruit plukken in de tuin van een buur of op een openbare plaats. De oogst die je alleen of met andere plukkers verzamelt, wordt verdeeld onder de plukkers, de plukplek en het netwerk van Antwerpen Plukt.

MELD JE AAN ALS PLUKKER

 

WAT DOEN WE MET DE OOGST?

Een deel van de oogst kan op de plukplek blijven, de plukker mag een deel houden en de rest gaat naar De Kompaan of een partnerorganisatie uit het netwerk van Antwerpen Plukt. De Kompaan brengt mensen samen rond de tafel. Het voedsel op de tafel van dit project wordt bereid door mensen uit de wijk en binnenkort misschien ook geoogst in de wijk. Het fruit voedt dus een groter netwerk van mensen uit de buurt.

 

AGENDA

Verschillende activiteiten in september en oktober staan in het teken van de oogst. We proberen met onze partners een gezamenlijke agenda op te stellen om zo het oogstgevoel zo ver mogelijk verspreid te krijgen.

AUGUSTUS

wo 24: oogsten en koken @stadsakker/posthof

SEPTEMBER

wo 14: plukworkshop @De Kompaan

za 17: plukworkshop @De Kompaan

za 17: herfstkookworkshop @De Kompaan

vr 23: bezoek aan boer Koen in Zwijndrecht @De Kompaan

OKTOBER

zo 2: kookworkshop fruit @De Kompaan

ma 3: filmvertoning Kiss The Ground @Cinema Klappei

ma 3 – vr 7: specifieke oogstmenu @werkhuys

zo 9: oogstfeest @werkhuys

za 15: herfstige bakworkshop @De Kompaan

za 15: budgetvriendelijk koken (met de oogst) @werkhuys

vr 21: vegan harvest diner @RICO

za 22: kookworkshop fruit / deelmarkt / oogstfeest @De Kompaan

NOVEMBER

za 26: fruitbomen snoeien @stadsakker/posthof

 

OVER HET PROJECT

De Kompaan heeft met Velt vzw Antwerpen Plukt gestart om fruit in Antwerpse tuinen, straten en parken te plukken en te verwerken. Want samen lokaal fruit oogsten en verwerken is duurzaam, gezond en verbindend. Ondertussen hebben verschillende organisaties waaronder Posthof, ’t Werkhuys en Saamo zich geëngageerd om mee te doen en samen een echt oogstgevoel in de stad creëren. Antwerpen Plukt is ondertussen dus een netwerk van organisaties dat wil bijdragen aan een Antwerps oogstgevoel. Elke organisatie heeft in deze maanden ook haar eigen agenda, dus hou deze zeker in de gaten! Je kan ook eens informeren of een werking in jouw buurt geïnteresseerd is om mee te doen of engageer je via het netwerk van De Kompaan als plukker of plukplek.

In Antwerpen staan zowel op openbare domeinen als bij mensen thuis vaak vruchtdragende fruitbomen. Maar die bomen hebben dikwijls te veel vruchten voor de eigenaars alleen, waardoor ze verloren gaan. Daar willen we met Antwerpen Plukt iets aan doen!